U prepunoj dvorani HAZU-a (palača Milesi) u sklopu kulturne manifestacije „Knjiga Mediterana“ u utorak 27.rujna predstavljena je knjiga profesorice Radojke Bagur. O knjizi su govorili domaćin Arsen Duplančić, Jozo Marević te sama autorica.


Svojim nastupom ovaj jedinstveni događaja obogatio je KUD Metković na čelu s gospodinom Zdravkom Obradovićem. Članice i članovi KUD-a Metković bili su odjeveni u različite nošnje neretvanskog kraja.
Podršku profesorici Bagur i njezinom značajnom djelu dali su i mnogobrojne članice i članovi Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu.
Knjiga profesorice Bagur govori o odijevanje  žitelja neretvanskog kraja u 19. i 20.stoljeću.
Nakladnici knjige su Kulturno umjetničko društvo Metković, Hrvatski sabor kulture i ogranak Matice hrvatske u Metkoviću.

 

Dan poslije, 28.rujna također u prostorijama HAZU-a predstavljeno je još jedno značajno djelo našeg neretvanina, znanstvenika i esperantista Joze Marevića koje nosi naslov „ Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik“
Domaćin ovog predstavljanja bio je Bratislav Lučin, dok je uz autora o knjizi govorio i uvaženi don Drago Šimundža.  
Ova hvalevrijedna knjiga objavljena je u travnju 2016. godine u nakladni Marka iz Velike Gorice. Enciklopedija sadrži 3.200 stranica u kojima je zastupljeno je oko 50.000 riječi, izraza i kratica s područja medicine na osam jezika: latinskom, hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom talijanskom, španjolskom i esperantu.

 

Veliko hvala Radojki Bagur i Jozi Mareviću na njihovom cjelokupnom radu te im želimo da nastave jednako plodonosno.

 

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu