U veličanstvenoj atmosferi dvorane hotela Le Meridien Lav u petak, 11. prosinca održana je prva “Noć Neretvana u Splitu” kojoj je nazočilo nekoliko stotina neretvana i njihovih prijatelja. Između mnoštva uvaženih gostiju Noći Neretvana nazočili su nadbiskup splitsko-makarski mons.Marin Barišić koji se rodio u Vidonjama u dolini Neretve.  dožupan Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić, dogradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, načelnik Kule Norinske Nikola Krstičević, načelnik Zažablja Ivan Obradović, predsjednik udruge Dani Neretve u Zagrebu Srećko Ilić,predstavnik grada Splita Ivica Pavić, predstavnici braniteljskih udruga na čelu sa predsjednikom Udruge veterana 4.gbr Božom Zadrom, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt dr.Vide Popović sa suradnicima, predstavnici zavičajnih društava te veliki broj istaknutih osoba iz javnog života.

 


Prisutnima su se obratili predsjednik Društva Neretvana i  prijatelja Neretve u Splitu Toni Marević,prof;  nadbiskup splitsko-makarski mons.Marin Barišić te dožupani Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Voditeljica je također pročitala  pismo gospodina Luke Vlahovića, predsjednika Društva Nerevana i prijatelja Neretve u Zagrebu u kojem je svima zaželio ugodnu večer te sve najbolje u radu našega Društva. Iskreno žali što nije mogao prisustvovati prvoj “Noći Neretvana u Splitu” no vjeruje u buduća ugodna druženja zagrebačkih i splitskih neretvana. Potpredsjednik Društva Neretvana prof.dr.sc. Nikica Družijanić i tajnik Marijo Popović, mag.iur. dodijelili su zahvalnice najzaslužnijima za pomoć u organizaciji prve “Noći Neretvana u Splitu” kojima se i ovim putem zahvaljujemo.


Uz poznate specijalitete, liske i neretvanski brudet od jegulje i žaba te vino iz južnih vinogorja proveli smo nezaboravnu večer u kojoj su za kulturno-zabavni program bili zaduženi grupa Volare, KUD Metković te klapa Sv.Nikole iz Metkovića. Također je bila organizirana lutrija odnosno izvlačenje bogatih i vrijednih mnogobrojnih nagrada koje su dobili oni najsretniji.Veliko hvala svima koji su poklonili određene nagrade za lutriju, a posebno se zahvaljujemo Klinici Svjetlost odnosno prof.dr.sc. Nikici Gabriću čije su nagrade bile glavne i najvrijednije nagrade večeri.


Zavičajno društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu osnovano je u prosincu 2014.godine te okuplja veliki broj onih koji su rođenjem odnosno podrijetlom iz doline Neretve. Iako smo relativno novo zavičajno društvo u gradu Splitu te nemamo vlastiti prostor za rad svojim djelovanjem postali smo prepoznatljivi u našem gradu ali i i šire, ponajprije zahvaljujući nesebičnom angažmanu naših članova. Pozivamo sve neretvane koji žive u Splitu i okolici da se uključe u rad Društva Neretvana s ciljem očuvanja i promocije vrednota neretvanskog kraja i ljudi. Prijaviti se možete na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Tajnik Društva Neretvana i prijatelja Neretve
Marijo Popović, mag.iur.